L'entrevistaRedacció: Cèlia Roca. - 20/06/2022

eix professional - Pau Sarsanedas

Pau Sarsanedas,


cofundador i CEO de GPAINNOVA

«Cal apostar per la diversificació, la innovació constant i la flexibilitat en temps de canvi»

 «Inaugurar oficines a l’estranger fa que el projecte s’enriqueixi i es pugui adaptar als diversos mercats, i el fa a la vegada més versàtil i eficient»«La perseverança és la clau de l’èxit: cal un esforç diari per assolir els objectius i l’empenta necessària per aconseguir-ho»
No és habitual que països capdavanters en tecnologia de precisió, com ara Alemanya o Suïssa, truquin a la porta de la indústria catalana com a compradors. Una situació atípica que, malgrat tot, és la tònica al grup barceloní GPAINNOVA. Nascuda ara fa nou anys fruit de l’entusiasme de quatre amics, la companyia actual dista molt de l’start-up que fabricava les seves primeres màquines d’electropoliment en un pis del barri de Gràcia. Especialitzada en solucions per a l’acabament de superfícies metàl·liques, ha diversificat el negoci obrint filials de robòtica marina, dispositius mèdics i electrònica d’alta potència. Compta amb oficines a Barcelona, Sunrise (Florida als Estats Units), Hong Kong i Shenzhen (la Xina), així com amb un equip humà de més de dues-centes persones. Entre els reconeixements rebuts, en destaquen dos que han estat obtinguts enguany: el premi TCT 2022 a la millor solució de postprocessament industrial i el premi Innova, dintre dels Premis Empresa de l’Any d’El Periódico i Banc Sabadell. Liderant el projecte, hi ha el cofundador i CEO de GPAINNOVA: Pau Sarsanedas i Millet (Barcelona, 1982), enginyer industrial per la Universitat de Girona i Especialista Europeu en Adhesius per l’institut alemany Fraunhofer IFAM. El 2019 va obtenir el premi Pimec Jove, i el desembre de 2021 va ser un dels tres finalistes del Premi Jove Empresari de l’AIJEC.

En primer lloc, enhorabona pels dos guardons que ha rebut GPAINNOVA recentment. L’últim es va aconseguir fa menys d’una setmana!


Moltes gràcies. Són la mostra que amb un equip d’excel·lents professionals, motivació i constància, es pot arribar a posar la innovació al servei de la indústria i de la societat.En el cas del premi Innova, el jurat va valorar especialment la dificultat de crear un respirador d’emergència, RESPIRA, en només deu dies, durant els moments més durs de la pandèmia. Com recorda aquelles setmanes?


Al començament, vaig arribar a pensar que el tancament forçós de les empreses a causa de la covid afectaria molt negativament GPAINNOVA. De tota manera, rendir-se no era una opció. Vaig sentir que als Estats Units algunes companyies tecnològiques que no pertanyien a l’àmbit mèdic havien començat a produir respiradors d’emergència per dotar de recursos els hospitals que atenien pacients amb coronavirus. No podíem quedar-nos enrere: havíem de contribuir a salvar vides. Dit i fet, vaig aplegar part del meu equip i, en deu dies i amb la col·laboració de l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l’empresa Siemens, vam crear un dispositiu de respiració assistida. El maig de 2020, n’havíem distribuït un centenar d’unitats a tot Catalunya.En quina fase es troben el projecte del RESPIRA i la divisió mèdica, GPAMEDICAL, creada també el 2020?


El dispositiu compta amb l’aprovació de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris —del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social— per fer estudis clínics als hospitals. Actualment, es troba en la fase final del procés per a l’obtenció del marcatge CE, amb el qual podrà comercialitzar-se a qualsevol país de la Unió Europea. Quant a GPAMEDICAL, estem treballant en un nou projecte que aviat veurà la llum, més enllà del camp de les emergències sanitàries. En podrem avançar més detalls ben aviat.El maig passat es va anunciar que l’empresa d’electrònica de potència del grup, POWER INNOTECH, participaria en un projecte liderat pel Grup Volkswagen i SEAT, per a la creació d’un gran hub al sud d’Europa dedicat al cotxe elèctric. Quin paper hi tindrà?


POWER INNOTECH s’encarregarà de la recerca i el desenvolupament d’un hub domèstic de gestió de fluxos d’energia elèctrica. L’objectiu és aportar una solució eficient per a la recàrrega de vehicles elèctrics i els sistemes d’emmagatzematge basats en bateries de segona vida; és a dir, aquelles que poden tenir diversos usos després que hagi acabat el seu cicle de vida inicial.Un altre projecte lligat a la sostenibilitat mediambiental és «Social Cleaner Seabot», que combina la neteja dels ports amb platges i la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió. A qui s’adreça aquest servei?


Poden fer-ne ús tots els ports i platges de l’Estat que vulguin mantenir les aigües lliures de microplàstics i hidrocarburs. La nostra empresa d’exploració i preservació marina, GPASEABOTS, proporciona aquest servei amb la col·laboració d’entitats del tercer sector, com TEB o Idària. Aquestes ONG estan especialitzades en la incorporació al món laboral de persones en situació de vulnerabilitat, que són les que s’encarreguen de pilotar els drons de neteja després de rebre la formació pertinent.GPASEABOTS també ha ofert enguany cursos de robòtica marina oberts a tothom i gratuïts per a les persones participants.


Sí, ha impartit dos cursos de drons aquàtics per a persones adultes que cercaven una millora professional. Les formacions han estat possibles gràcies als projectes «Impulsem el que fas» i «Projectes Singulars», que tenen el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Treball de la Generalitat, respectivament.De tota manera, la línia de negoci central són les solucions per al tractament de superfícies metàl·liques, les quals es comercialitzen sota la marca DLyte. Com es té cura del medi ambient en aquest àmbit?


Disposem d’una tecnologia patentada d’electropoliment amb electròlit sec. Com que fa servir partícules sòlides, i no pas els líquids convencionals, la gestió dels residus és molt més senzilla, segura i respectuosa amb el medi ambient. A més, aquest sistema evita que els tècnics que treballen en els processos de poliment estiguin exposats a les emissions tòxiques pròpies d’altres procediments. D’altra banda, hem participat en un programa de la Unió Europea per calcular i reduir la petjada ecològica dels nostres procediments, i tenim intenció de cercar fórmules per allargar la vida útil del consumible, amb el propòsit de reduir-ne la generació de residus.Tot i l’aposta constant per la innovació, no deu ser senzill tirar endavant projectes en una situació tan convulsa com l’actual. Quins són els principals desafiaments que afronta actualment la indústria europea?


La situació actual no ho fa gens fàcil, ja que hi ha una certa por a la inversió provocada per la incertesa. La sort que té GPAINNOVA és la vàlua dels productes que ofereix, amb un alt contingut d’automatització i reducció de costos operatius, així com una encaixada perfecta amb les polítiques de sostenibilitat i protecció del medi ambient. Pel que fa a la situació europea, atesa la deslocalització de les empreses de fabricació de xips a la Xina, els endarreriments en la cadena de subministraments afecten el creixement i la sostenibilitat de les empreses de béns d’equip. Nosaltres ens vam reforçar molt l’any passat i vam preveure la problemàtica, adquirint estocs de seguretat. Per això, de moment, no ens hem vist afectats.Malgrat les dificultats, l’any passat es van assolir els objectius comercials. Quina és la clau per tenir èxit en un escenari internacional tan complicat?


La clau ha estat l’acció comercial i de màrqueting que va fer l’empresa a començaments de 2021. En un moment en què tot estava tancat i en què hi havia problemes de mobilitat, GPAINNOVA va decidir incrementar la presència digital per arribar a més clients i emprendre un nou model de venda. D’aquesta manera, la nostra maquinària d’electropoliment DLyte es mostrava a través de demostracions a casa del client, gràcies a unes furgonetes especials que van viatjar per tot Europa. L’empenta i la flexibilitat sempre han caracteritzat GPAINNOVA i, considerem que, en els temps que corren, hem estat capaços d’adaptar-nos-en d’una forma exemplar.Quins consells donaria a les petites i mitjanes empreses catalanes que actualment estan tenint problemes d’inflació, logístics o pel tancament de mercats per la guerra a Ucraïna?


La recomanació que donaria és que cal apostar per la diversificació, la innovació constant i la flexibilitat en temps de canvi.I a aquelles que estan pensant obrir-se a nous països i regions?


Obrir seus a altres països alimenta l’esperit de novetat i de creixement, manté els equips units i fa que el negoci sigui escalable. Inaugurar oficines a l’estranger fa que el projecte s’enriqueixi i es pugui adaptar als diversos mercats, i el fa a la vegada més versàtil i eficient.Un altre dels grans reptes empresarials és mantenir la motivació d’equips humans en temps d’incertesa. Com s’aconsegueix?


L’empresa ha d’oferir novetats i creixement personal a tots els treballadors. Treballar a GPAINNOVA és un gran repte professional, ple d’oportunitats de futur. Mantenir la motivació és un gran desafiament, però els professionals estan formant part d’un projecte que farà història. És una experiència que es viu un cop a la vida.La innovació forma part del seu ADN empresarial, fins i tot abans de crear GPAINNOVA. Què recomanaria a aquells emprenedors que vulguin llançar un projecte disruptiu?


La perseverança és la clau de l’èxit: cal un esforç diari per assolir els objectius i l’empenta necessària per aconseguir-ho.Mirem al futur: quins plans comercials i d’expansió té el grup?


GPAINNOVA vol ser líder mundial en la seva divisió d’acabaments superficials DLyte. Així mateix, aspirem a llançar els millors productes per tal de millorar el món on vivim.

• eix professionalCompartir a linkedin
Compartir a Facebook
Enviar per correu electrònic